slagg

Teraz jest 10 wrz 2010, o 05:26

Strefa czasowa: UTC + 2

[ Posty: 20 ]    1, 2

Setery w kynoterapii.

Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Setery w kynoterapii.
PostNapisane: 23 lut 2010, o 11:12 
młody myśliwy
młody myśliwy

michule napisał(a):
Powiedz jak to jest, bo słyszałam, że niechętnie pracują z rasami innymi niż labradory, goldeny? Czy byłaś po prostu uparta czy Twoje psy zrobiły takie wrażenie?

Nie spotałam się z takim podejściem. Ale raczej obiektywizmem- czego mi a także nam często brakuje :)
Labradory i goldeny są najpopularniejszymi rasami ostatnich lat -fakt, ale nie tylko w kynoterapii :)
Jest wiele ras predysponowanych do tego rodzaju pracy. Ale nie wszystkie psy, nawet z ras preferowanych nadają się do terapii.
Setery irlandzkie uważa się za delikatne psychicznie dlatego niezbędne jest do nich właściwe podejście, nieprzeciążanie oraz prowadzenie zapobiegające wypaleniu zawodowemu: spójrz na wątek IS ning "therapy dog needs therapy".Ponadto słyszałam opinie, że są trudniejsze do wyszkolenia ;) Czego nie mogę potwierdzić bo nie miałam psa innej rasy do porównania :) Słyszano jeszcze i seterach gordonach w kynoterapii a i o jednym angliku-Łobuzie, o którym jest niewielki wątek w komentarzu pod moim postem na seterkowie.
Powiem tak: Jeśli pies ma super parametry psychiczne potwierdzone testami zoopsychologa i nawet sama psa trenujesz i zda on egzamin a nie należy on do ras niewskazanych do kyno. To przyjmą cię z otwartymi rękami, i będą słuzyć fachową pomocą :)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 23 lut 2010, o 11:17 
młody myśliwy
młody myśliwy

Anita_ napisał(a):
Gratulacje! I życzę dużo radości z tej wspaniałej pracy <`> Czekają Was naprawdę wspaniałe chwile, choć na pewno będzie trzeba na nie ciężko pracować <fire> Trzymamy kciuki </>

Jeśli chodzi o rasy, to znam dwa psy (a właściwie suki) myśliwskie: pointera i płochacza niemieckiego, które fantastycznie sprawdzają się w tej roli, a ich przewodniczka twierdzi, że ich wyszkolenie myśliwskie było pomocne w dalszej karierze <KC>

To fakt. Szkolenie myśliwsie opiera się na zasadach ogólnego posłuszeństwa- co jest niezbędne w pracy psa terapeutycznego, ale także nauka aportu i wiele innych komend na które trzeba psu poświęcieć czas. Czas dla psa, czas na trening wzmacnia więź z opiekunem, co jest tak naprawdę klu sukcesu :) Moim osobistym zdaniem psy myśliwskie są do tego naturalnie predysponowane :) Dziękujemy za gratki

PostNapisane: 23 lut 2010, o 11:25 
młody myśliwy
młody myśliwy

RiD napisał(a):
Brawo Lola <brawo> . W mojej rodzinie jest też seter rudy terapeuta "Granda". Jej wlaścicielka-dogoterapeutka i instruktorka szkolenia psów udziela sie w Lublinie w Stowarzyszeniu na Rzecz Promocji Dogoterapii. Jeśli chcesz to z przyjemnością Was skontaktuję - może połączycie siły? <zdrowie>

Jasne:) Ja bardzo chętnie poznam "fachowców"praktyków. Miło uczyć się od bardziej doświadczonych. A nuż wyniknie z tego jakaś fajna akcja :) To świetny pomysł- Dzieki

PostNapisane: 23 lut 2010, o 11:27 
młody myśliwy
młody myśliwy

Chapsikowa_ napisał(a):
W dogoterapii pracują suki z Klanu Basów, w Lublinie jest też moje małe czarne dzieciątko Hope, która wraz ze swoim starszym rudym i doświadczonym w tej materii, przyjacielem Opalem, także stawia już pierwsze kroki w kynoterapii... <zdrowie>

a pro po, Granda to właśnie mama Opala <`>

Kapitalnie :) Śłyszała że grodony lepiej sobie radzą nawet niż irlandy :) Widzę, że Lublin to mocny ośrodek :) Jak możesz udostępnij kontakt. Bardzo chętnie nawiąże z nimi znajomość
Pozdrawiam :)

PostNapisane: 23 lut 2010, o 13:21 
Asystent
Asystent

Kontakt z Asią na jej stronce http://www.setamber.prv.pl <:D>

PostNapisane: 23 lut 2010, o 14:33 
Sędzia
Sędzia

A kontakt z dogoterapia w Lublinie http://www.dogoterapia.lublin.pl/?aktualnosci,1
</>

PostNapisane: 24 lut 2010, o 20:33 
młody myśliwy
młody myśliwy

Dzięki wielkie :)
Napewno się skontaktuję. Pozdrawiam serdecznie :*

PostNapisane: 26 lip 2010, o 18:10 
młody myśliwy
młody myśliwy

Rusza kolejna edycja Kursu Kwalifikacyjnego KYNOTERAPIA, dającego uprawnienia do wykonywania zawodu kynoterapeuty.

A kto byłby chętny do sprawdzenia predyspozycji swojego psiaka do Kynoterapii zapraszam na egzamin, który odbędzie się w październiku podczas krajowej wystawy psów w Rybniku :)

Szczegóły znajdują się na stronce http://www.kynoterapia.eu

Załącznik:
ebonybanner.gif
ebonybanner.gif [ 36.54 KiB | Przeglądane 121 razy ]

PostNapisane: 27 lip 2010, o 00:07 
stażysta
stażysta

A ja polecam dla początkującym przebrnięcie tego wątku http://www.dogomania.pl/threads/179384- ... ciwie-jest

Osobiście kursu PTK nie polecam, ale wejście w temat i zdobycie orientacji tak :) Może nie zostanę spalona na stosie za wyrażenie swojej opinii ;)
Trzymam kciuki za wszystkie seterzaste - legawe na tej drodze i mam nadzieję, że nie dojdzie do takiej abstrakcji jak w goldenach czy labkach tzw " psy do dogoterapii". Przygotowanie setera do takiej pracy, wymaga nie lada pracy i wyczucia nie wspominając o zapewnieniu pełnego komfortu i bezpieczeństwa psa.

PostNapisane: 29 lip 2010, o 16:52 
młody myśliwy
młody myśliwy

pegas napisał(a):
A ja polecam dla początkującym przebrnięcie tego wątku http://www.dogomania.pl/threads/179384- ... ciwie-jest

Osobiście kursu PTK nie polecam, ale wejście w temat i zdobycie orientacji tak :) Może nie zostanę spalona na stosie za wyrażenie swojej opinii ;)
Trzymam kciuki za wszystkie seterzaste - legawe na tej drodze i mam nadzieję, że nie dojdzie do takiej abstrakcji jak w goldenach czy labkach tzw " psy do dogoterapii". Przygotowanie setera do takiej pracy, wymaga nie lada pracy i wyczucia nie wspominając o zapewnieniu pełnego komfortu i bezpieczeństwa psa.

Możesz przedstawić jakies argumenty dotyczące twojego "nie polecania"?
Ciekawi mnie Twoja opinia :)
Czy mówiąc o "abstrakcji". Masz na mysli, że mówi się potocznie o goldenach i labkach jako jedynych psach do kynoterapii?

Moderator:

[ Posty: 20 ]    1, 2

Strefa czasowa: UTC + 2